Zioła i przyprawy.

Kwiat goździkowca (Flos Caryophylli)            

Goździki to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego –  wiecznie zielonego drzewa, które rośnie w klimacie tropikalnym. Przyprawę tę znamy doskonale z kuchni, kojarzy nam się ona ze świętami Bożego Narodzenia. Jednakże wykorzystywanie jej tylko raz w roku sprawia, że nie jesteśmy w stanie poznać jej cudownych, leczniczych właściwości.  Popularne w naszej kuchni goździki to pączki kwiatowe zebrane z drzewa goździkowego tuż przed kwitnieniem. Jest to jedna z najstarszych w dziejach ludzkości przypraw.  Jej wspaniałe właściwości zdrowotne wynikają przede wszystkim z zawartości eugenolu – substancji, która zmniejsza aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych, hamuje rozwój infekcji drożdżowej, a nawet tempo rozwoju choroby nowotworowej.  Oprócz zawartości olejków eterycznych(14 do 20%) m.in. eugenolu, pączki goździkowca są bogate w minerały takie jak żelazo, fosfor, wapń, potas i witaminy A i C.

Warto pamiętać o używaniu goździków na co dzień ponieważ:

  1. Olejek goździkowy jest silnym przeciwutleniaczem, zapobiega uszkodzeniom komórek i chroni je przed działaniem wolnych rodników.
  2. Oczyszcza organizm z toksyn spowalniając dzięki temu procesy starzenia i powstawania nowotworów.
  3. Goździki mają działanie antyseptyczne, a więc sprawdzają się w czasie infekcji.
  4. Mają działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, żucie codziennie 2-3 pączków rano i wieczorem chroni przed infekcjami.
  5. Żucie goździków niweluje przykry zapach z ust, np. po zjedzeniu czosnku.
  6. W przewodzie pokarmowym działają przeciwbólowo, przeciwpasożytniczo i przeciwgrzybiczo, znoszą wzdęcia i nadfermentację w jelitach.
  7. Obniżają poziom cholesterolu, potwierdziły to badania opisane w 2006 roku na spotkaniu Experimental Biology w San Francisco. Badania wykazały, że u wszystkich, którzy jedli goździki, bez względu na ilość, nastąpiło obniżenie poziomu glukozy, trójglicerydów oraz „złego” cholesterolu LDL. Poziom dobrego cholesterolu pozostał bez zmian.

Goździki można żuć lub pić w postaci naparu, można dodawać do herbaty zwłaszcza owocowej. Najlepiej kupować całe, nie zmielone ponieważ są trwalsze i można je przechowywać przez okres jednego roku. Sproszkowane można przechowywać przez pół roku. Świeże goździki pływają pionowo w wodzie. Zarówno świeże jak i sproszkowane goździki należy przechowywać w zamkniętym naczyniu w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.

Wobec tak dużego działania prozdrowotnego goździków warto tę przyprawę włączyć do codziennej diety, a w celu odświeżenia oddechu i działania antybakteryjnego w jamie ustnej, zamiast  żuć gumę lepiej żuć pączek goździka. Będzie to z pewnością korzystniejsze i dla nas i dla środowiska.

Czystek (Cistus) to roślina, której są przypisywane wyjątkowe właściwości zdrowotne, a wszystko dzięki zawartości polifenoli. Są to silne przeciwutleniacze,  mające dobroczynny wpływ na zdrowie.  Substancje te  mają właściwości antyoksy­dacyjne, tzn. neutralizują wolne rodniki, które mogą być  przyczyną wielu chorób, w tym  nowotworowych. Ponadto polifenole hamują powstawanie i rozwój stanów zapalnych w organizmie, a także wzmacniają i  dodają energii. Co więcej, ochraniają naczynia krwionośne i hamują utlenianie się „złego” cholesterolu LDL, zapobiegając tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Polifenole wspierają także funkcjonowanie układu odpornościowego i walczą z drobnoustrojami i grzybami. Poza tym działają antyalergicznie, gdyż hamują uwalnianie histaminy.

Dlaczego warto pić herbatkę z czystka:

1). Wzmacnia układ odpornościowy i działa antyoksydacyjnie. Polifenole zawarte w czystku łączą się  z drobnoustrojami chorobotwórczymi, które pojawiły się w organizmie(bakterie,wirusy, grzyby) nie pozwalając im zniszczyć błony komórkowej.
2). Nie zawiera substancji psychoaktywntch takich jak kofeina, teina, teophilina, teobromina, dlatego mogą go pić dzieci od 3 r.ż, kobiety w ciąży, matki karmiące i osoby starsze.
3). Usuwa metale ciężkie z organizmu takie jak kadm, rtęć, ołów wiążąc się z nimi.
4). Odkwasza organizm, czyli działa alkalizująco na krew, co jest szczególnie polecane przy diecie wysokobiałkowej.
5). Stosowany do płukania ust działa antybakteryjnie i lekko wybielająco zęby.
6). Zmienia zapach naszego ciała, poprzez usuwanie toksyn z organizmu, a to one wpływają na przykry zapach potu.

Warto pamiętać:

Powyższy artykuł na cel informacyjny, nie jest poradą medyczną. Czystek jest suplementem diety, nie zastępuje więc leków przepisanych przez lekarza. Osoby zmagające się z jakąś chorobą i przyjmujące leki powinny przed spożyciem czystka skonsultować się ze swoim lekarzem. W razie jakichkolwiek wątpliwości zdrowotnych należy zasięgnąć porady lekarza.